Yellowfin Croaker - Description

Description

The body of the yellowfin croaker is elliptical-elongate with the back somewhat arched. The head is conical and blunt. The color is iridescent blue to gray with brassy reflections on the back diffusing to silvery white below. The sides and back have many diagonal dark wavy lines. The fins are yellowish except for the dark dorsal fins. The yellowfin croaker differs from other California croakers in having a single fleshy projection, a barbel, on the lower jaw and two heavy spines at the front of the anal fin.

The diet of the yellowfin croaker consists mainly of small fishes and fish fry; however, invertebrates such as small crustaceans, worms and mollusks are also eaten in large numbers. Spawning takes place during the summer months when this species is most common along the sandy beaches. Maturity is apparently not reached until the fish are slightly over 9 inches long. The largest recorded specimen was 20.13 inches; no weight reported. However, an 18-inch yellowfin croaker weighed 4.5 pounds.

Read more about this topic:  Yellowfin Croaker

Famous quotes containing the word description:

    “The type of fig leaf which each culture employs to cover its social taboos offers a twofold description of its morality. It reveals that certain unacknowledged behavior exists and it suggests the form that such behavior takes.”
    —Freda Adler (b. 1934)

    “It [Egypt] has more wonders in it than any other country in the world and provides more works that defy description than any other place.”
    —Herodotus (c. 484–424 B.C.)

    “I was here first introduced to Joe.... He was a good-looking Indian, twenty-four years old, apparently of unmixed blood, short and stout, with a broad face and reddish complexion, and eyes, methinks, narrower and more turned up at the outer corners than ours, answering to the description of his race. Besides his underclothing, he wore a red flannel shirt, woolen pants, and a black Kossuth hat, the ordinary dress of the lumberman, and, to a considerable extent, of the Penobscot Indian.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)