Wattled Crane - Behavior

Behavior

There does seem to be some seasonal movements in this crane species, but they are not well-known. Movements seem to be dictacted by local water conditions rather than by seasonal temperature variations. During local floods, the number of Wattled Cranes can increase from almost none to as much as 3,000 individuals. These movements, in pursuit of ideal feeding conditions, seem more opportunistic movement rather than a fixed migration pattern. On the other hand, there has been observed a migration movement from the high to the low plateaus in Mozambique for the species.

Somewhat gregarious outsize of the breeding season, flocks of Wattled Cranes can often include 10 or more birds, occasionally as many as 89 individuals. The crowned cranes occasionally interact with this species but, given those species largely terrestrial foraging patterns, this is uncommon. Two species are known to associate closely with Wattled Cranes due to shared habitat and dietary preferences: the antelope known as the lechwe and the spur-winged goose, the latter nonetheless usually being found in slightly deeper waters. There is no data on significant predation on the Wattled Crane, as its size often insures it from being killed. Jackals may be occasional predators of chicks.

Wattled Cranes commence their breeding season around April. Most nest are sloppily crushed impressions of grass along the border of a marsh. They may use an old spur-winged goose nest or make their own. Eggs are laid approximately 3 weeks after the nests are built. The average clutch size of the species is reportedly the smallest of any of the world's cranes, with an average of 1.6 eggs. Even if there are two eggs, usually only one chick successfully survives to hatch or fledge. The incubation period, roughly 33 to 36 days, is on average the longest of any crane and both parents participate. The chicks are immediately feed by both parents, which take shifts. After around 80 days, the chick(s) start to forage with their parents. At the first sign of any danger, the parents force their young into tall grasses to hide. The fledging period occurs at 100–150 days, the longest it takes any crane to fledge. The young remain with their parents for up to a year (when the next breeding period starts) and may gather in flocks with unrelated juveniles.

Read more about this topic:  Wattled Crane

Famous quotes containing the word behavior:

    Children, randomly at first, hit upon something sooner or later that is their mother’s and/or father’s Achilles’ heel, a kind of behavior that especially upsets, offends, irritates or embarrasses them. One parent dislikes name-calling, another teasing...another bathroom jokes. For the parents, this behavior my have ties back to their childhood, many have been something not allowed, forbidden, and when it appears in the child, it causes high-voltage reaction in the parent.
    Ellen Galinsky (20th century)

    The ease with which problems are understood and solved on paper, in books and magazine articles, is never matched by the reality of the mother’s experience. . . . Her child’s behavior often does not follow the storybook version. Her own feelings don’t match the way she has been told she ought to feel. . . . There is something wrong with either her child or her, she thinks. Either way, she accepts the blame and guilt.
    Elaine Heffner (20th century)

    If you are willing to inconvenience yourself in the name of discipline, the battle is half over. Leave Grandma’s early if the children are acting impossible. Depart the ballpark in the sixth inning if you’ve warned the kids and their behavior is still poor. If we do something like this once, our kids will remember it for a long time.
    Fred G. Gosman (20th century)