Jungle Babbler - Description

Description

The Jungle Babbler's habitat is forest and cultivation. This species, like most babblers, is non-migratory, and has short rounded wings and a weak flight. The sexes are identical, drably coloured in brownish grey with a yellow-bill making them confusable only with the endemic Yellow-billed Babblers of peninsular India and Sri Lanka. The upperparts are usually slightly darker in shade and there is some mottling on the throat and breast. The race T. s. somervillei of Maharastra has a very rufous tail and dark primary flight feathers.The Jungle Babbler can be separated from the White-headed Babbler by the dark loreal zone between the bill and the eye as well as the lack of a contrasting light crown. The calls of the two species are however distinct and unmistakable. The Jungle Babbler has harsh nasal calls while the White-headed Babbler has high pitched calls. Another babbler that is similarly found in urban areas is the Large Grey Babbler, however that species has a distinctive long tail with white outer tail feathers.

The Jungle Babbler lives in flocks of seven to ten or more. It is a noisy bird, and the presence of a flock may generally be known at some distance by the harsh mewing calls, continual chattering, squeaking and chirping produced by its members.

Read more about this topic:  Jungle Babbler

Famous quotes containing the word description:

    “The Sage of Toronto ... spent several decades marveling at the numerous freedoms created by a “global village” instantly and effortlessly accessible to all. Villages, unlike towns, have always been ruled by conformism, isolation, petty surveillance, boredom and repetitive malicious gossip about the same families. Which is a precise enough description of the global spectacle’s present vulgarity.”
    —Guy Debord (b. 1931)

    “Whose are the truly labored sentences? From the weak and flimsy periods of the politician and literary man, we are glad to turn even to the description of work, the simple record of the month’s labor in the farmer’s almanac, to restore our tone and spirits.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)

    “As they are not seen on their way down the streams, it is thought by fishermen that they never return, but waste away and die, clinging to rocks and stumps of trees for an indefinite period; a tragic feature in the scenery of the river bottoms worthy to be remembered with Shakespeare’s description of the sea-floor.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)